Tehy-taival

Haasteet tekevät elämästä mielenkiintoisen – ja niistä selviäminen tekee elämästä merkityksellisen.

Joshua J. Marine

Tänä aamuna leikkimökkiä siivotessani, mietin, miten nopeaan aika kuluu ja vuodet vierii. Lapset ovat kasvaneet ja itsekin olen kasvanut ja vanhentunut. Tehy on ollut osa minua 26 vuotta. Tehy juhli jo 35-vuotistaivaltaan kesäkuun alussa. Tehy on perustettu vuonna 1982, jolloin kuusi ammatillista alan järjestöä yhdistyi parantaakseen kaikkien koulutettujen terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten etuja. Vuosien varrella Tehy on kasvanut edunvalvontajärjestöksi, josta me kaikki jäsenet voimme olla ylpeitä. Edunvalvonta on tärkein ammattijärjestön tehtävä. Arvot ja tavoitteet ovat vaihdelleet vuosien myötä, mutta aina ensisijalla on ollut jäsenen etu.

Millainen sitten on 35-vuotias Tehy? Keski-ikäinen – ei siis nuori, muttei vanhakaan. Tehy on paljon jo nähnyt ja kokenut – se on tietoa, taitoa sekä osaamista ja ammattitaidolla kehittynyt järjestö. Rohkea, ketterä ja ajan hermolla toimiva järjestö. Ensisijainen arvo on jäsenlähtöisyys. Ammattiosasto on paikallinen Tehy ja tehyläinen jäsen on keskiössä. Kuulun ammattiosastoon ja sen myötä olen Tehyn jäsen.

On helppo vain istua ja tarkkailla. Vaikeaa on nousta ylös ja alkaa hommiin.

Honore de Balzac

Neljän vuoden välein käydään Tehyn valtuustovaalit. Muutama vuosi sitten rohkenin itsekin asettumaan ehdolle vaaleissa SITKE-ryhmässä. Ja kappas vaan kesäkuussa 2009 löysin itseni Messukeskuksesta Pasilassa Tehyn liittokokousedustajana ja vielä toisenkin kerran 2013, jolloin myös liittokokous lakkautettiin. Valtuustokauteni aloitin 4 vuotta sitten ja sitten löysinkin itseni Tehyn hallituspöydän ääressä istumasta, kun varapaikalta nousin varsinaiseksi jäseneksi. Hallitustyöskentely on ollut ajoittain raskasta, mutta tuonut oivan näköalapaikan Tehyn toimintaan. Hallituksessa on käsitelty mm. Tehyn taloudellista tilannetta, toimintasuunnitelmia ja -kertomuksia, visioitu tulevaisuutta. Hallituksen kokouspäivät ovat olleet keskustelevia, asioita on puntaroitu erilaisilta näkökannoilta – ja pitkiä, varsinkin tällaiselle pitkämatkalaiselle, joka lentelee puoli Suomea hallituksen kokouksiin.

Tehyn hallitustyöskentely on opettanut ymmärtämään päätösten vaikutukset tehyläisiin jäseniin sekä vaikutukset ammattiosastotoimintaan. Meitä heittäytyjiä, itsensä likoon laittajia tarvitaan jatkossakin, koska olemmehan 100-vuotiaassa Suomessa melkoinen joukko terveys- ja sosiaalialan ammattilaisia, lähemmäs 160 000. Hallitus- ja valtuustotyöskentelyn myötä olen tutustunut tehyläisiin päättäjiin sekä valtuustossa että hallituksessa ja Tehyn työntekijöihin. Olemme jakaneet omia kokemuksia, huolenaiheita, ideoita tehyläisestä toiminnasta edunvalvonnassa sekä ammattiosastotoiminnassa. Yhteistyö ja verkostoituminen auttavat jaksamaan sekä kehittämään Tehyn toimintaa ja omaa toimintaa myös paikallisesti.

Se, joka odottaa täydellistä hetkeä, ei koskaan saavuta unelmiaan. Uskalla yrittää jo tänään. Myönteisesti ajatteleminen tarkoittaa, että uskoo omaan onnistumiseensa.

Tuntematon

Usko siis itseesi sekä yhdessä toimimiseen, joukkovoimaan. Lähde mukaan Tehyn toimintaan, sillä yhdessä olemme enemmän. Nautitaan kesästä ja sen tuomasta valosta ja lämmöstä, ladataan ”akkuja”. Pidetään huolta toisistamme edelleen tehyläisessä yhteisössä.

Sotkamossa 3.7.2017

Kaisu Rimpiläinen
Tehyn Kainuun ao puheenjohtaja
Tehyn hallituksen jäsen