Elämysmatkaa Tehyläisenä – Tuu mukaan

En minä mistään ay-liikkeestä ymmärtänyt yhtään mitään, kun lähdin aikanaan ”täytteeksi” oman työpaikan Tehyn ammattiosaston hallitukseen. Kyseinen homma oli vapaa-aikana työkavereiden kanssa kokoustelua, ”kun jonkun piti” ja virkistysreissujen järjestelyä. Pääluottamusmieheksikin ajauduin vähän vahingossa 2007 joulukuulla, kun joku siihen hommaan piti valita. Luottamusmiestehtävä toki kiinnosti, koska olin kohdannut työelämässä joitakin epäoikeudenmukaiseksi kokemiani juttuja, joihin koitin silloisista työehtosopimuksistakin kaivella tietoa. Ajattelin, jos tuohon luottamusmieshommaan ryhtymällä löytyisi työelämän pelisäännöistäkin lisätietoa, tueksi työpaikan arkeen.

Sen verran liitto ja palkka-asiat kiinnostivat jo 1995, että tuli erottuakin Tehystä, johon olin liittynyt jo opiskeluaikana – tympäisi isosti silloinen työehtosopimusratkaisu. ”Protestini” kesti melko lyhyen aikaa, palasin takaisin jäseneksi reilun vuoden päästä, kun uuden työpaikan työkaveri ehdotti liittymistä. Eikä ole tarvinnut katua tätä paluuta.

Ensimmäisen kerran minua pyydettiin Tehyn liittokokousvaaliehdokkaaksi ystävän ja kollegan toimesta 2008, vuoden 2009 vaaleihin. Ei kyllä ollut hajuakaan mihin lupauduin, mutta näköalapaikkaa oli kuulemma tarjolla. Edunvalvonta ja Tehykin olivat tulleet toki tutummiksi tuon pääluottamusmiespestin kautta. Sairaanhoitajana perusterveydenhuollossa kuitenkin ns. kädet savessa tein töitä ja luottamusmies hommia siinä omantoimen ohella. Tulin valituksi liittokokousedustajaksi 2009. Itsestään selvänä pidinkin jo sitten 2013 vuoden vaaleihin lähtemistä ja tavoitteena valtuustopaikka. Tällaisesta pienestäkin ammattiosastosta on siis mahdollista päästä ponnistamaan päättäjän paikalle. 2017 vaaleissa sitten jälleen ”pääsin läpi” ja nyt tulin valituksi järjestäytymiskokouksessa Tehy ry hallitukseen.  

Yksi Tehy-aktiiviurani mielenkiintoisimpia tehtäviä oli myös toimia 2017 järjestäytymiskokouksessa yhtenä puheenjohtajana. Dialyysiä, edunvalvontaa ja haavanhoitoa arjessaan, sopivan sekaisesti pyörittävä, pienen ammattiosaston sairaanhoitaja istui lavalla ja johti puhetta vuorollaan. Aikamoisen elämysmatkan olen Tehy-päättäjänä saanut tehdä jo tähän mennessä.

Minulla ei ole koskaan ollut minkäänlaista poliittista ideologiaa, jonka kokisin itselleni merkitykselliseksi ja siksi pidin tärkeänä, että pystyin lähtemään toimintaan mukaan puoluepoliittisesti sitoutumattomana ja tämä on ollut täysin mahdollista koko ajan Tehyn tehtävissä toimiessani – niin omassa ammattiosastossa kuin päättäjänäkin. Arvokasta ja tärkeää vaikuttamistyön kannalta on myös se, että esim. valtuustoryhmässä, jossa itse olen mukana, on myös puoluepolitiikassa kortensa kekoon kantavia.

Tehyläisen jäsenen arjen näkökulmasta tehtävä edunvalvonta ja järjestötoiminnan sisältö ovat asioita joihin Tehyläisenä päättäjänä sinunkin on mahdollisuus vaikuttaa toimintasuunnitelmien, talousarvion ja työehtosopimusneuvottelujen tavoitteiden asettamisen kautta. Me jäsenet maksamme Tehylle liittomaksua – omaa työelämämme vakuutusturvaa ja valtuutettuna on yhtenä sen euromäärän käytöstä päättämässä.

Lähteäkseen mukaan ehdolle Tehyn vaaleissa ei tarvitse olla mikään ”ay-liiketietämysguru” eikä ”järjestöjyrä”, ihan vain SINÄ riität. Oma polkuni päättäjäksi on tästä hyvä todiste. Tieto ja ymmärrys kasvavat matkan varrella ja Tehy kouluttaa niin järjestötoiminnan osalta kuin päättäjätyöskentelyssäkin. 

Meitä päättäjiä on eripuolelta Suomea, eri ammattiryhmien edustajia yksityiseltä- ja julkiselta sektorilta. On työsuojeluvaltuutettuja, luottamusmiehiä, ammattiosastotoimijoita ja niitä, jotka ovat sosiaali-, terveydenhuollon- ja kasvatusalan perustehtävissä työtään tekeviä Tehyläisiä. Näissä vaaleissa ehdokkaaksi pääsevät myös alan opiskelijajäsenet.

”Sinä olet Tehy” oli takavuosien slogan, joka ei kyllä vanhene yhtään ajan saatossa. Jos työ yhteisten asioiden eteen kiinnostaa, tuo ”sinä olet Tehy” riittää pätevyydeksi lähteä ehdolle Tehyn vaaleissa. Suhteellisessa vaalitavassa tarvitaan vaaleissa ryhmä, jotta olisi realismia tulla valituksi valtuustoon. Ryhmästä on myös iso tuki niin vaalien alla, kun valtuustotyöskentelynkin aikana. Yksi mahdollisuus on lähteä ehdokkaaksi Tehyn sitoutumattomat ja keskiryhmät, SITKE ryhmässä, jossa me jo aiemmissa vaaleissa mukana olleet autamme ehdokkuuteen ja vaaleihin liittyvissä asioissa. Meistä saa hyvän verkoston työelämään ja sen ulkopuolellekin. Elämysmatkaa tarjolla,

Tuu mukaan – kom med.

Nina Pulkkinen

Tehy ry hallituksen jäsen
Sairaanhoitaja, dialyysihoitaja, pääluottamusmies perusterveydenhuollossa Haapajärveltä