Mistä minun SITKEyteni tulee?

Olen elämäni esikuvilta oppinut, että suuriakin saavutuksia on mahdollista tehdä ja toisaalta mielekäs elämänsisältö saavuttaa työtä tekemällä. Monet heistä ovat joutuneet ahkeroimaan lähes kohtuuttomastikin monessa kohtaa elämässään. Mikä näille esimerkeille sitten on yhteistä? Ei ole katkeroiduttu, vaikka siihen olisi ollut kaikki mahdollisuudet ja edellytykset. On pidetty kiinni keskustelusta ja huumorista – kovinakin aikoina ne ovat monella tapaa kantava voima. Ja se, kun tekee hyvää toiselle ja huomioi toiset, niin ennen pitkää se palkitsee myös toisin päin.

Kummitätini arvosteli karjanhoitokoulussa 1940-luvulla sikalanhoitajan toimintaa – opiskelijoiden työoloja. Sikalanhoitaja laittoi hänet seuraavana päivänä rakentamaan aitaa, purkamaan sen ja rakentamaan uudelleen. Kummitätini teki. Viimeisinä vuosinaan tämä oli yksi hänen lempitarinoistaan, joita hän kertasi – pilke silmäkulmassaan. Äänessä oli myös ylpeyttä – hän oli pitänyt opiskelijoiden puolta.

Tämä tausta on toki ruokkinut työorientaatiota ja työkeskeisyyttä – ehkä ajoittain suorituskeskeisyyttäkin. Toisaalta elämäni esikuvien sinnikkyys ja sitkeys ovat osaltaan olleet mahdollistamassa sitä, että minulla on elämässäni mahdollisuus myös levätä ja nauttia – huomioida itseni. Ja kun oma sisäinen puheeni alkaa kuulostamaan turhan jankuttavalta ja vaativalta, yritän säätää sitä seuraavin sanoin:

Mun ei täydy vaan mä saan.
Mun ei pidä vaan mä voin.
Saan ja voin, koska pystyn.

Nämä tekijät ovat perusta minun SITKEydelleni.

Jan Holmberg kirjoitti Tehy-lehden Mainio-blogissaan 17.3.2021 otsikolla Kuka hoitajan hännän nostaa? seuraavasti: ’Omien etujen ajaminen on monen maratonin mittainen matka. Hyvät työolot eivät tule annettuina, vaan ne neuvotellaan väsymättömästi ja usein tiukoissa paikoissa.’ Näin se on – yhteisten asioiden ajaminen ja niihin vaikuttaminen ovat pitkäjänteistä urakointia.

Huomenna tiistaina 23.3.2021 avautuu Tehyn valtuustovaalien vaalikone äänestäjille. Käy tutustumassa ehdokkaisiin. Valitse ehdokas, joka parhaiten Tehyläisenä käyttäisi sinun ääntäsi yhteisten asioiden ajamiseen ja käytä omaa ääntäsi 29.3. –21.4.2021.

Tehyn SITKE-ryhmän ehdokkaat löydät listalta numeroilla 191–292.

Orastavin kevätterveisin,

Marja Lampainen

Fysioterapeutti
Pääluottamusmies
Tehyn SITKE-ryhmän puheenjohtaja
Tehyn hallituksen ja työvaliokunnan jäsen 2017–2021